Човешкият мозък - една чудна чаша Човешкият мозък може да се сравни с чаша. С какво се пълни тази чаша?

Човешкият мозък може да се сравни с чаша. Тази чаша се пълни с определена субстанция - нашите мисли.
Макар и да не ги виждаме, мислите си материални творения, тъй като са изградени от много фина материална субстанция, която е невидима за очите. Все пак, ако се позаинтересуваме ще открием, че има учени, които са се опитвали да притеглят мислите.

Мислите ни могат да бъдат от най-различно естество, но в същността си могат да се разделят на два вида:
- мисли, които са свързани с този свят, с обикновения живот, с чувствата и желанията, които изпитваме, докато живеем обичайния си живот;
- мисли, които не са свързани с този свят, с това което представляваме като обикновени хора, мисли, които много често са парадоксални и ни се струват невъзможни. Понякога ги наричаме прозрение.

Откъде идват едните и откъде другите?
Обичайните мисли, които влизат в главите ни най-често идват от самите нас(т.е. самите ние сме ги породили в миналото или настоящето - ние почти постоянно мислим) или от нашето кармично минало(т.е. не са съвсем наши).
Но в нашия мозък могат да влязат и съвсем чужди мисли, мисли, които са създадени от други същества и които са проектирани(т.е. излъчени) в пространството с определена цел. Много често тази цел е користна и не е в полза на човека.
Ако човек постоянно пълни мозъка си с подобни мисли, той става роб, защото не може да мисли, а мисли така да се каже с чужди мисли(само ги повтаря). И на базата на тези мисли той създава собствени, които смята за лични негови, но които всъщност не са.
Така сред хората плъзват заблудите и страховете. Непосредствен резултат от това е че чуждите мисли определят живота.
В нашето съвремие това е много актуално, защото голямата маса хора реално погледнато не мислят самостоятелно, а са водени от чужди мисли.

Има обаче и едни други мисли, които идват така да се каже от нищото, и много често ни изглеждат парадоксални.
Откъде идват те?
В нас има и друг източник на мисли. Това е центърът на човешката система, който се намира там, където е горната дясна камера на сърцето. Този център е извън нашето измерение и не може да се открие с нито едно средство от този или отвъдния свят. Той не е част от нашата личност. Ние го наричаме Праатом или Розата на сърцето. При определени обстоятелства(най-често страдания и мъка) този център се отваря. Ние често сме говорили за този процес. Т.нар. идеационна сила на Розата(поток, който носи определена идея) активира тимусната жлеза, която започва да произвежда хормон, който пренася тази сила в кръвта. Чрез кръвта той достига мозъка на човека, където поражда нови, съвсем различни мисли, мисли "не от този свят", които съответстват на идеята, която носи силовия поток на Розата. Така чашата се изпълва с друга субстанция. И се променя съзнанието ни.

Защо мисленето е толкова фундаментално за живота на човека?
Това, което изпълва чашата на мозъка в същия миг се разпространява по цялото тяло и кара човекът да действа по определения начин.
За това се грижат нервната и хормоналната системи. Мисълта, така да се каже, влиза в кръвта.
И човекът започва да действа от кръвта. Той не може другояче, защото подтика отвътре е много силен. И колкото и да се опитва с волята си да прекъсне този процес - не успява. Защото кръвта определя цялото поведение на човека.

Както видяхме, това, което изпълва мозъка ни определя и съзнанието ни. А каквото е съзнанието ни - такъв е и животът ни!
Следователно, важно е с какво пълним главите си!
Кое обаче определя с какво ще се напълни чашата?
Нашето сърце и нашите желания. Накъде е насочено сърцето ви?
Не случайно е казано: "Където е сърцето ти - там е и съкровището ти!"
Какво желаете? Защо го желаете? За кого го желаете?

Преди да възникне мисълта идва желанието. Ако се освободите от желанието, тогава и мисълта няма да се влее. Но това може да стане единствено от опит, чрез осъзнаване.
Да желаеш това или това, или да не го желаеш. Можеш да прекъснеш този процес в един миг. Ако го пропуснеш потокът започва да се влива в мозъка и процесът започва. Опитвали ли сте се да спрете течащ поток от вода? Това е невъзможно!

Затова внимавайте с какво пълните главите си, защото то определя живота ви!
Насочете желанията си към един живот, който е над живота в този свят.
Вашето единствено желание трябва да бъде:
"Господи, да бъде Твоята воля, а не моята!"
Божията слава е неприкосновена!


Интернационална школа на Златния Розенкройц
Добави коментар

Галерия

Свързани статии

Коледа - Раждането на Иисус

Коледа - Раждането на Иисус

Всяка година празнуваме Коледа. Но дали нещо в нас се променя по този начин? Какво означава всъщност да празнуваш Коледа?