Митове и легенди

Всички статии

БЕЗГРАНИЧНО БЛИЗО

БЕЗГРАНИЧНО БЛИЗО

Преди 2500 години Лао Дзъ е казал: „Който познава хората е мъдър, който познава себе си е посветен“. „По-лесно е да стигнеш до Марс, отколкото до самия себе си“, констатира Карл Густав Юнг в средата на миналото столетие.
ПЪТУВАНЕТО НА ПТИЦИТЕ

ПЪТУВАНЕТО НА ПТИЦИТЕ

Съществуват безброй символични разкази и митове, които изобразяват мъчителното търсене от човека на своето истинско себе. Един от тях е „Птичият събор“ написана през дванадесетото столетие от персийския поет и мистик Фарид уд Дин Аттар.
СЕДЕМТЕ ДОЛИНИ

СЕДЕМТЕ ДОЛИНИ

Фарид уд Дин Аттар, суфи поет от дванадесетото столетие е описал духовното пътуване към истината под формата на „седем долини“.
ЩАСТЛИВИЯТ ХАНС

ЩАСТЛИВИЯТ ХАНС

Една стара приказка разказва за Ханс, който се връщал към майчиния си дом с буца злато, голяма колкото главата му. Тя му била дадена от неговия господар, като отплата за чиракуването му. По пътя обратно към дома той първо заменил златото срещу кон. След това заменил коня за крава, кравата – за прасе, прасето – за гъска, а гъската – за точило. Накрая хвърлил точилото в кладенеца. И щастието му било безгранично.

Дървото на Живота

Дървото на Живота

В митовете, приказките и природните култове за сътворението на света често се говори за Дървото на Живота. То заема свое място и в юдео-християнската традиция, но неговата задача се тълкува по различен начин...

По години

По теми