АЛКОХОЛ И НИКОТИН

Алкохолът и никотинът в днешно време ни изглеждат като нещо съвсем безобидно, дори не мислим вече за тях като за наркотици – до такава степен са се настанили за постоянно в живота ни и го разрушават незабележимо и подмолно, а понякога твърде драстично.

Известно е, че алкохолът замъглява съзнанието. Дори и най-малкото количество оказва влияние върху пинеалната жлеза и хипофизата. Алкохолът измества позитивното съзнание на човека и го отваря за редица негативни сили и влияния. Той действа на цялостното душевно състояние - активира страстите, които иначе по-лесно могат да бъдат подтиснати чрез разсъдъка. Възпрепятства се мисловния процес – човек губи добрата си преценка и способността да мисли трезво. Алкохолът влияе на системата, която контролира паметта и емоциите. Пияният става обект на преувеличени емоции и загуба на памет.

Алкохолът лесно прониква през стените на нервните клетки и предизвиква нарушения в равновесието и движението, често липса на контрол в действията, отсъствие на задръжки в поведението. Тези явления се наблюдават, тъй като нервните клетки частично или напълно престават да приемат, преработват и изпращат нервни импулси. У хората, често употребяващи алкохол се наблюдава нервност и умствена неработоспособност. Те се уморяват сравнително бързо, отслабва волята. Алкохолът влияе и върху сърдечната дейност. Намалява се силата на съкращения на сърдечния мускул, явление, което при системна употреба води до тежки увреждания на сърдечната дейност.

Тютюнът е марсово растение. Никотинът е наркотик- води до физическа и психическа зависимост, до бързо пристрастяване. Той прави човека раздразнителен, експлозивен и агресивен. Това са патологичните качества на марсовия наркотик. Злоупотребата с никотин води до малокръвие /анемия/, сексуално влечение, нервни смущения, болести на гръбначния стълб, хемороиди, равматизъм. Никотинът директно предизвиква дегенерация на цялата дихателна система, на сърдечното светилище, на кръвта, на органите за възпроизводство и на нервната система.

Това, което алкохолът предизвиква временно и частично, никотинът го върши постоянно. Той прави човешкото същество зависимо от земните сили и духове. Той кара „блудния син да лежи доволен пред нощвите“.

Всички сериозни изследвания показват, че никотинът изглежда е абсолютен лидер сред всички легални и нелегални дроги – както по силата на създаваната зависимост, така и по броя на причинените смъртни случаи.

Школата на Златния Розенкройц обръща вниманието на търсещите хора и обяснява негативното влияние на никотина и алкохола върху човешкото съзнание като бариера между него и истината. Съзнанието е един от инструментите на пътя за постигане на гностично познание.Липсата на ясно съзнание е фалшив живот в мъглата на илюзиите. Осъзнаването е възможност за промяна.

Галерия

Свързани статии

ВРЕМЕТО НА МАНИИТЕ

ВРЕМЕТО НА МАНИИТЕ

Живеем във времената на маниите и дори в разговорния език можем да забележим отразена тази тенденция – киномания, книгомания, шопингмания, кафемания и много други човешки пристрастия - малки или по-големи опити за бягство от нашата тъмна страна, свързана с болка и отчаяние. С особено бързи темпове се разпространява наркоманията. Наркотичните вещества са познати и са се ползвали от хората още от древността – основно за медицински или по-рядко за религиозни цели. Ако погледнем в речниците, ще видим следните / или подобни/ определения за тези състояния: ...