ТРИТЕ КЛЮЧА КЪМ ОСВОБОЖДЕНИЕТО Тройното съзнание на човека

     Човешкото съзнание притежава три фокуса: в таза, в сърцето и в главата. Ето защо се казва, че трябва да има три ключа към освобождението.
     В таза ние откриваме астралното съзнание. Ако първият ключ, постоянната жажда за живот, отблъсне всички останали потребности и желания на заден план, астралното съзнание ще се откъсне и освободи от таза, за да се изкачи в сърцето.
     Това е началото на един напълно различен живот.Затова ние не можем да постигнем този Нов живот с тренировки, упражнения или изучавайки го. Той трябва да дойде отвътре. Той трябва да бъде копнежът на нашата душа в резултат на чудното докосване в сърцето на Божествената мистерия, на Този, който е до нас и във нас, на Живия. Който прозре състоянието на нещата в този свят и придобие себепознанието, че ние сме земни същества, които искат да избягат от танца на противоположностите, се предава с цялото си сърце на Неговото докосване.
     Сега, след като астралното съзнание вече се е издигнало в сърцето, се освобождава вторият ключ, който гласи: „Люби Господа, Твоя Бог, над всичко друго и своя ближен като себе си.“ Търсенето на Божието царство и любовта към Бога и ближния се сливат в сърцето. Сърцето става центърът на Любовта. Всеки копнеж се разтваря в безкрайната любов, във Вечното същество. Бог е абсолютното цяло. Който люби Бог, получава всичко.
     Сърцето става светлина. В тази светлина ние виждаме света и нашите събратя. В тази светлина ние виждаме всичко така, както Слънцето вижда вселената, която го заобикаля. От светлината на своето сърце осветленото човешко същество вижда всичко в светлина, макар че тази светлина може да бъде помрачена от притеснения, желания и раздразнения. Ние виждаме тази Светлина в другия, в Божественото същество в нас. Това е, което наистина има значение.
     Ако любим Бог над всичко и своя ближен като себе си и напълно се променим вътрешно от тази Любов, можем да кажем: „Господи, да бъде Твоята воля." Това е третият ключ към освобождението.
     Центърът на волята се намира във и около пинеалната жлеза. Състоянието на съзнание, изразено с думите: „Господи, да бъде Твоята воля“, означава пълното отдаване на волята за новата цел в живота. Съзнанието се отваря за Божия Дух.
     Щом силите на трите ключа се слеят и оформят една корона от Светлина, можем да кажем, както Христос каза: “Отец и аз сме едно.“ Във всичко, което правим, в нашата работа и в нашата почивка, в нашето говорене и в нашето мълчание, ние ще сме едно с Бог, ще се превърнем в един израз на Единия универсален живот.

сп.Пентаграм, 2/2002

Галерия