ВЪТРЕШНОТО ПОСЛАНИЕ НА КОЛЕДНИЯ ПРАЗНИК Какво означава да празнуваш Коледа?, 23. декември. 2014 г.

Малко преди да се изгубим в приготовленията за Коледния празник, може би е добре да поспрем и да се запитаме: Защо, Какво и Как празнуваме? Отговорът неминуемо ще ни отведе до... мястото на Празника. Едно място, на което много хора никога не са стъпвали. Досега.

Наближава Коледа. Отново. И ме изпълва онова усещане за радостно очакване, което само ден след Празника ме кара да се чувствам излъгана и някак празна. Може би защото разбирам, че това е ден като всички останали.

Замислям се за дните – за делниците и празниците, за успехите и провалите, за любовта и страха, за живота и смъртта. И се питам къде съм аз във всичко това? Животът ми прилича на тетрадка – отчасти изписана, тук-там с подчертавания, задрасквания и с няколко липсващи страници... Давам си сметка, че мога да късам, но не и да добавям. И погледът ми неволно се насочва към оставащите бели листа.

През годините винаги се стараех да пиша чисто и красиво. Опитвах различни техники: с молив и химикалка, с четка и графит, отдавна съм на „ти“ и с компютъра. Не ми се получава. Може би защото „почеркът“ е все същият. Едно е ясно: спешно се нуждая от промяна. Не, нямам намерение да сменям техниката – правила съм го достатъчно дълго, за да знам накъде води това. Нуждая се от истинска промяна и то така, както се нуждая от въздуха!

Наближава Коледа. Започвам да осъзнавам, че това не е нищо повече от една възможност. Същата, която съм получила с раждането си и която неизменно присъства във всеки мой ден, във всеки миг от съществуването ми. Сега просто имам повод да мисля за нея – да се опитам да я проумея и да я осъществя в живота си. Поглеждам отново към празните страници. Не ги броя, вълнувам се, че ги има. И в мен оживява нова, с нищо несравнима радост. Сякаш за първи път мога да дишам.

Коледа е!

Скъпи симпатизанти, в навечерието на Коледа – на 23 декември от 19:00 часа – в зала 73, чийто адрес е: София, ул. „Цар Борис І” № 73 (входът е откъм двора), ще се проведе третата среща от поредицата „Човек-Свят-Гносис“, със заглавие: „Вътрешни аспекти на Коледния празник“.

След кратко встъпление, подготвено от ученици на Лекториум Розикруцианум, в което ще бъде разгледана символиката на Празника и връзката между евангелските персонажи и мистерията на Новораждането от Вода и Дух, в приятелски разговор ще се задълбочим в темата чрез обмен на информация, коментари и споделен опит.
Входът е свободен. Заповядайте!

Свързани събития

21 декември 2014 г. | Бургас ВЪТРЕШНИЯТ ЧОВЕК

Свързани статии

Коледа - Раждането на Иисус

Адрес на събитието

ул. „Княз Борис І“ № 73

зала 73, от 19:00

София