В търсене на Универсалната мъдрост „Китайският Гносис” : 4. Азът се подчинява на Духовното Отказване от егоцентричността., 20. април. 2024 г. от 12:00 ч.

В света, в който живеем, всичко се изявява в двойки противоположности, например мъж – жена, ден – нощ, светлина – тъмнина, любов и омраза и т.н. Едната страна съществува само на основата на съществуването на другата страна, както това е изразено в символа на Ин и Ян.

Между тези полюси протича нашият живот и нашият свят живее от непрекъснатите промени, като раждане, растеж и смърт; процеси на възникване, разцвет и упадък.


Лао Дзъ ни разяснява, че този свят в своята същност е илюзия и измама: Нашите сетивни инструменти са ограничени, и това което ние считаме за истина е винаги само относително. Със своята редуваща се смяна на плюс и минус, диалектичната реалност никога не може да е в хармония с първоначалното, с Дао. Ако прозрем това, в нас се надига въпросът, каква е тогава целта на нашия живот и смисъла на нашето съществуване. Тласкан към една граница чрез страдание и болка, човек ще търси изход. В своя копнеж към освобождение от диалектичната природа той ще започне да разбира дълбокия смисъл на думите:
„Той, Другият в мен, трябва да расте, а аз да се смалявам.”

Заповядайте на четвъртата ни лекция, озаглавена "Азът се подчинява на Духовното", която ще се проведе на 20-ти април (събота) 2024 г. от 12:00 часа в читалище "Фар 1946", гр. Бургас
Вход свободен

Свързани събития

06 април | Бургас В търсене на Универсалната мъдрост „Китайският Гносис” : 3. Началото на обрата: Ву Вей

Адрес на събитието

Бургас

Народно читалище ”ФАР 1946” ул. "Странджа" № 20

от 12:00 ч. до 13:15 ч.